Blog

Naučnici su identifikovali oko 4.000 hemikalija u dimu cigarete, a među njima i 50 uzročnika raznih vrsta raka. Svetska zdravstvena organizacija izjavila je da zbog pušenja svakih šest sekundi umre jedna osoba na svetu.

Ako ostavite pušenje, telo će da počne da se oporavlja skoro istog trenutka nakon poslednje cigarete.

1) Šta se tačno dešava nakon što ostavite cigarete?

– 20 minuta od poslednje cigarete, krvni pritisak i puls vraćaju se u normalu, a cirkulacija u

ekstremitetima se poboljšava i dostavlja u njih krv bogatu kiseonikom.

– 8 sati nakon poslednje cigarete, ugljen-monoksid je potpuno eliminisan iz organizma i zamenjen je

kiseonikom koji je ćelijama potreban da bi funkcionisale normalno.

– 24 sata nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog udara se smanjuje, jer su broj otkucaja srca i krvni pritisak se vraća u normalu.

– 48 sati od poslednje cigarete, nervni završeci koji su bili umrtvljeni počinju da se bude i vraćaju vam se čula mirisa i ukusa.

– Od dve nedelje do tri meseca nakon poslednje cigarete, cirkulacija nastavlja da se poboljšava i

počinjete da dišete lakše. Pluća proizvode manje sluzi i bolje funkcionišu. Sposobnost za učestvovanje u fizičkim aktivnostima se povećava, pošto imate manje problema sa disanjem.

– Od prvog do devetog meseca nakon poslednje cigarete, počećete da primećujete da znatno manje

kašljete. Zapušenost sinusa se smanjuje, a zamor i teško disanje su skoro neprimetni. Pluća počinju da vam funcionišu skoro jednako dobro kao pre nego što ste počeli da pušite.

– Godinu dana od poslednje cigarete, rizik od srčanog napada smanjio se za 50 odsto.

– Između 5. i 15 godine od prestanka pušenja, rizik od moždanog udara je isti kao i kod nepušača.

– 10 godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća znatno se smanjio. Smanjen je i rizik od dobijanja drugih vrsta raka – raka usta, grla, jednjaka, bešike, bubrega i pankreasa. Iako niste pušili 10 godina, rizik od oboljevanja od raka pluća i dalje je veći nego kod onih koji nikad nisu pušili.

2) Zašto je tako teško prestati sa pušenjem?

Zašto, i pored svega što znamo o pušenju, i dalje pušimo? Zbog nikotina. Nikotin izaziva zavisnost i on je glavni uzrok zbog kojeg smo i počeli da pušimo. Nikotin je organsko jedinjenje koje se nalazi u lišću nekih biljnih vrsta, ali se najviše konzimira putem duvana. Iako nikotin sam po sebi nije kancerogen, posrednim putem onemogućava telo da uništi potencijalne kancerogene ćelije.

Kada pokušamo da ostavimo cigarete, mozak reaguje tako što stvara simptome koji čine da se osećamo loše i tako nas nagoni da konzumiramo nikotin. Za većinu pušača naglo ostavljanje cigareta nije moguće. Proces odvikavanja je težak i neprijatan. Terapija zamene nikotina se pokazala dobrom i pomogla je mnogim ljudima da se reše ove nezdrave navike.

Duvanska zavisnost

Duvansku zavisnost je veoma teško objasniti. Kada pitate hroničnog pušača zašto puši, u većini slučajeva neće znati odgovor. Većina njih počinje pušiti još u adolescenciji radi samopotvrđivanja, odnosno kako bi pred drugima izgledali odraslo.

Kasnije takva nezrela i smešna motivacija gubi svoje značenje, ali se praksa nastavlja zbog teške zavisnosti. S vremenom delovanje nikotina počinje izazivati neki neodređeni osećaj ugodnosti i opuštenosti. Isto tako, cigareta pruža zadovoljstvo u smislu njezinog stavljanja u usta i manipulisanja rukama. Ljudima koji su prestali pušiti takva navika nedostaje pa umesto cigarete često stavljaju žvakaću gumu ili čačkalicu u usta. Uzimanju nikotina pripada i njegova sposobnost da smanji nervozu zbog stresne situacije. Na kraju, zavisnici teško da imaju izbora pa moraju nastaviti s pušenjem ukoliko žele izbeći neugodne osećaje i posledice koje nastaju usled apstinencije.

Proces odvikavanja od duvana

Mnogi hronični pušači shvataju i svakodnevno osećaju da im cigareta šteti. No prestanak pušenja im je vrlo težak i pokušaji završavaju uglavnom bezuspešno. Duvanska zavisnost je mnogo složenija od čiste potrebe organizma za nikotinom.

Izgleda da je u procesu odvikavanja najvažnije:

1. Osvešćivanje

2. Čvrsta odluka i

3. Istrajnost.

 

 

Leave a Reply