Blog

Šta se dešava kada ostavite cigarete?

Pušenje je štetna navika koja razvija organsku i psihičku zavisnost. Za razliku od drugih vidova zavisnosti, pušenje je opasnije, jer spada u kategoriju društveno prihvatljivih poroka. Podaci govore da postoje najmanje 52 bolesti koje cigarete izazivaju, među kojima su najčešće bolesti respiratornih organa i kardiovaskularnog sistema, od čijih posledica u svetu godišnje umre 1.6 miliona ljudi.
Takođe je poznato da su od dvanaest osoba koje obole od kancera pluća, jedanaest pušači. Uprkos svim upozorenjima broj pušača svakodnevno raste, naročito u zemljama u razvoju, dok se granica početka konzumiranja duvana pomerila na čak dvanaest godina starosti. Što se ranije počne sa pušenjem, šanse da se prestane su manje, ali ipak snagom volje moguće je suprotstaviti se ovom poroku.
Za to nikada nije kasno, jer pozitivni efekti vaše odluke odraziće se na vaše zdravlje, bez obzira na to koliko je štete duvanski dim već naneo organizmu. Mnogi, i pored želje da ostave pušenje, to ne uspevaju jer se boje simptoma apstinencije. Činjenica je da se prvih dana po prestanku pušenja javljaju nervoza, nesanica, kašalj, osećaj slabosti i iznemoglosti, koji mogu da traju i do nedelju dana, ali podaci govore da se nakon 48 sati fizička zavisnost od nikotina drastično smanjuje.
Mnogo je opasnija psihička zavisnost. Sa te strane gledano, cigareta se doživljava kao prijatelj, uteha u trenucima samoće i nervoze, sredstvo kojim se jača samopouzdanje. Mnogi strahuju da bi se ugojili ako bi prestali da puše, ali prestanak pušenja može promeniti vaš odnos prema zdravlju koji podrazumeva i pravilnu ishranu, pa samim tim nema razloga da strahujete od gojenja.
Ako se svemu tome dodaju činjenice da će vam se ten vidno popraviti, da će vam zubi biti sjajni i beli i da se za vama neće širiti miris pepeljare, već parfema, mislimo da nema razloga da oklevate!

Pozitivni efekti nepušačkog života uočljivi su odmah

1.Nakon samo 20 minuta, normalizuje se krvni pritisak, puls i temperatura dlanova i stopala
2. Posle osam sati nivo ugljenmonoksida u krvi opada i dolazi na normalu, odnosno biva zamenjen kiseonikom
3. U roku od 24 časa smanjuje se rizik od infarkta
4. Za 48 sati nervni završeci u nosu i ustima počinju da se oporavljaju čime se poboljšava čulo mirisa i ukusa
5. Između dve nedelje i tri meseca poboljšava se cirkulacija, počinju da se čiste pluća i prestaje kašalj
6. Tokom godinu dana rizik od srčanih oboljenja opada na polovinu u poređenju sa pušačima
7. U periodu od pet godina drastično se smanjuje mogućnost da obolite od raka pluća
8. Između pet i deset godina rizik od raka usta, grla i želuca, opada na polovinu
9. Posle deset godina, predkancerogene ćelije bivaju zamenjene zdravim ćelijama, dok je rizik od srčanih oboljenja isti kao kod nepušača.

Bonus efekat prestanka pušenja

Prestanak pušenja popravlja raspoloženje!

Kod osoba koje su prestale da puše zabeležen je pad napetosti, depresije i stresa, kao i poboljšanje psihološkog kvaliteta života.

Osobama koje su prestale da puše čini se da se popravlja raspoloženje, pokazalo je novo istraživanje prema kome je efekat prestanka pušenja odgovarao poboljšanju psihičkog zdravlja koje se postiže uzimanjem antidepresiva.

Glavna poruka je da se ljudi, kada prestanu da puše, bolje osećaju nego dok su pušili. Kad se radi o pušačima s psihičkim problemima često postoji osećaj da im se uskraćuje način da se nose sa stresom.

Inače, opšte je poznato da prestanak pušenja spasava živote, ali je gotovo nemoguće utvrditi specifične zdravstvene probleme koje uzrokuje pušenje ili probleme koje sprečava prestanak pušenja, zbog drugih razlika koje postoje među pušačima i nepušačima i koje bi mogle da utiču na zdravlje.

Leave a Reply